5 nackdelar med solceller och en seglivad myt

Även om solceller har många fördelar så finns det även nackdelar med solceller. I den här artikeln går vi igenom de fem största nackdelarna.

  1. Den största nackdelen med solceller är att det är en variabel energikälla. Solceller ger mest energi under sommaren och på dagen. Vintertid när elen behövs som mest i Sverige så ger tyvärr solceller väldigt liten. Detta medför att solceller behöver kompletteras med andra energikällor. För att nyttja egenproducerad el under större delar av dygnet kan du installera batteri. Det är dock inte ekonomiskt försvarbart i Sverige (än) pga. de höga batterikostnaderna.
  2. Solceller tar upp plats som kan användas för andra ändamål såsom jordbruk. Detta är ett mindre problem för privata solcellsanläggningar då man oftast placerar dem på taket. För storskaliga solcellsanläggningar behöver man dock placera dem på marken.
  3. Tillverkningen av solceller kräver en hel del energi. Om energimixen i det tillverkande landet består av en stor del fossila bränslen ger det upphov till koldioxidutsläpp. Ett annat problem är solceller fortfarande kräver små mängder av farliga ämnen (ex. tenn, silver och bly). För att minimera miljöpåverkan av dina solceller är det viktigt att välja tillverkare som är baserade i områden med höga miljökrav.
  4. Solceller har en hög initiala investeringskostnad. Även om priset på solceller har sjunkit kraftigt de senaste 20 åren, är fortfarande kostnaden för att installera solceller på taket avskräckande för vissa. Den initiala kostnaden kan uppfattas som avskräckande men en normal solcellsanläggning har en årlig avkastning på mellan 6-9%. Dessutom är det generellt väldigt lätt för privatpersoner att utöka sitt bolån för att investera i solceller då solceller ökar värdet på huset.
  5. Solceller är inte en energikälla som passar alla. För att kunna investera i solceller behöver du ha ett passande tak eller utrymme på din mark. Samtidigt ska man inte överdriva denna nackdel. Det finns i många fall en ogrundad uppfattning om att just ens tak inte passar. En annan uppfattning är att Sverige inte passa för solceller. Det är inte korrekt. Södra Sverige (upp till Stockholm) har ungefär samma förutsättningar för solceller som norra Tyskland. Norra Tyskland har mer än 20 gånger så stor andel av solenergi i sin energimix.

Det finns en gammal myt som man ibland fortfarande hör, att det går åt mer energi för tillverkningen av solceller än vad de genererar. Det stämde kanske för 20 år sedan, när solcellsindustrin var ung.

Enligt energimyndigheten tar det mellan 2-4 år för en normal solcellsanläggning att generera den mängd energi som använts i tillverkningen. Din anläggning kommer sitta uppe i minst 25 år.

Tillverkningen av solceller blir mer effektiv ju fler solceller som tillverkas. Den nederländska miljökonsultfirman Ecofys beräknar att varje fördubbling av den totala installerade solcellskapaciteten minskar energianvändning i produkten med 12-13 procent och utsläppen av växthusgaser i tillverkningen med 17-24 procent.

Genom att installera solceller bidrar du till en bättre miljö. Inte bara genom de minskade utsläppen från din egen anläggning, utan även genom att bidra till en effektivare tillverkning.

Kostnadsfri guide:
Undvik dessa 5 misstag och minska din elräkning med hjälp av solen på 8 veckor — även om du inte ens vet hur du ska jämföra två solcellsofferter idag

Härligt att du funderar på att skaffa solceller! Solceller är en av de bästa investeringar du kan göra för både miljön och din plånbok. Vår guide Fem misstag att undvika när du skaffar solceller innehåller bl.a:

5 solcellsmisstag du måste undvika. Lär dig att undvika de fem vanliga misstag villaägare gör när de skaffar solceller – spara både tid och pengar.
8 frågor som ger dig rätt leverantör utan strul. Solcellsmarknaden i Sverige är en djungel. Vi har gjort grovjobbet åt dig och sorterat bort de oseriösa företagen. Svara på frågorna i vår leverantörsväljare så ger vi förslag på pålitliga leverantörer som passar just dina förutsättningar.
Jämför solcellsofferter på 30 min (checklista). Vi har tagit fram en offertskola med en enkel checklista som ger dig koll på allt du behöver veta för att kunna jämföra leverantörer och diskutera med säljare utan att känna dig osäker.
Kontrollera att dina solceller går med vinst (kalkylator). Verifiera leverantörens offerter på 5 minuter och säkerställ hur mycket pengar du kan tjäna på dina solceller.
BONUS: Vår automatiska vinstmaximerare. När du väl har skaffat solceller behöver du bestämma vilket elbolag du ska sälja din överskottsel till. Vi ger dig förslag på elavtal som maximerar vinsten från din solcellsanläggning.
×