Väljer du den raka eller den krokiga vägen?

En tidig septembermorgon när Magnus ska sätta sig i bilen och köra till jobbet hör han Rickard ropa på honom. Rickard ser uppspelt ut.

”Jag beställde hem ett gäng offerter i helgen. Har en säljare som ska komma ut redan på fredag. Vill du vara med?”

Magnus tvekar. ”Jag ska kolla min kalender. Men jag hade tänkt läsa på lite mer först, innan jag tar in någon offert.”

Rickard trummar med fingrarna på motorhuven. ”Jag vill få upp mina så fort som möjligt. Hinna fånga några av höststrålarna. You snooze, you lose, som grabben brukar säga.”

Det är här vägen delar sig för de två grannarna. Medan Rickard kör in på den smala, krokiga vägen som ska visa sig full av gropar och tvära svängar, kör Magnus lugnt ut på motorvägen precis när rusningstrafiken lagt sig.

Det som skiljer de två grannarna åt och som gör hela skillnaden i deras solcellsresa, är hur de värderar kunskap.

Ingen av dem vet särskilt mycket om solceller sedan innan. Och Magnus vill inte stressa fram ett beslut – han vill först samla in information så att han kan göra ett medvetet val.

Rickard å andra sidan tycker att han redan har koll på det viktigaste – solceller kommer minska hans elräkningar. Vad mer kan han behöva veta?

Det är just det som är grejen, Rickard. Du vet inte vad du inte vet.

Vänta, va? Vad är det för filosofiskt nonsens?

Jo, om du inte är expert på solceller finns det garanterat saker du skulle ha nytta av att känna till innan du bestämmer dig. Men om du inte är expert, hur ska du ha koll på vad det är du behöver veta?

Kunskap gör hela skillnaden…

Historien visar oss hur avgörande kunskap och information kan vara för både individen och mänskligheten:

  • 1796. Seklet går mot sitt slut och nästan 60 miljoner människor har dött i smittkoppor i Europa. Mer än dubbelt så många som under digerdöden… Byläkaren Edward Jenner inser att mjölkpigor inte alls drabbas av smittkoppor – för att de redan haft den snarlika men ofarliga sjukdomen kokoppor. Denna insikt gör att han kan ta fram världens första vaccin…
  • 1847. Mödradödligheten är stor. På en klinik i Wien dör mer än 13 % av alla nyblivna mammor i barnsängsfeber. En av läkarna upptäcker ett samband mellan den höga dödligheten och att medicinstudenterna som undersöker kvinnorna gör det direkt efter att de obducerat lik. Utan att tvätta händerna emellan… Med denna kunskap lyckas han få ner dödligheten till under 3 %. Idag skulle en läkare troligen få sparken på plats om han eller hon inte skötte handhygienen…
  • 1950-talet. Hälften av alla människor i västvärlden röker. Man röker i hemmet, på kontoret, i bilen, på flyget, i biosalongen, på sjukhuset… Ja, det finns nog ingenstans man inte röker. Lungcancerfallen har stigit drastiskt under hela seklet men först nu börjar läkare lägga ihop två och två. Snart är sambandet vetenskapligt bevisat och den nya kunskapen börjar rädda liv. Idag, 70 år senare, röker folk i betydligt mindre utsträckning – och att tända en cigg i sjukhussängen känns ungefär lika aktuellt som att som att gå på Nobelfesten i pyjamas.

Vad vill jag säga med dessa exempel? Att solceller är en fråga om liv och död?

Nej, tack och lov är det inte så allvarligt. Men genom att skaffa dig kunskap kan du undvika att göra kostsamma misstag när du skaffar solceller.

Du som konsument är nämligen alltid i ett informationsunderläge gentemot solcellsförsäljarna. Och inte alla säljare har rent mjöl i påsen.

Efterfrågan på solceller har stigit i takt med elpriserna och nya solcellsföretag poppar upp som ogräs. Men för ett otränat öga är det svårt att avgöra vad som är vad. Som när jag som sjuttonåring skulle hjälpa mina föräldrar att gallra i morotslandet. Och drog upp all dillen.

Vägen till ett enkelt och tryggt solcellsprojekt

Hur ska du gå till väga då, för att få den kunskap du behöver för ett lyckat solcellsprojekt? Det finns två sätt…

Du kan avsätta alla kvällar och helger i ett halvår framåt och ägna dem åt att finkamma Google, kontakta solcellsfirmor, kolla upp tillverkare, studera klimatrapporter och lönsamhetskalkyler – det vill säga lära dig precis allt om solceller. Så gjorde jag… (ganska kul tyckte jag, mindre kul tyckte min fru).

Eller så kan du avsätta ett par timmar till att läsa igenom min kostnadsfria guide och lära dig allt du behöver veta för att lyckas med ditt solcellsprojekt.

För det behöver inte innebära gråa hår att skaffa solceller. Det kan vara en enkel och trygg affär – så länge du undviker 5 kritiska misstag. Misstag jag kan guida dig förbi. Guiden innehåller följande fem delar:

5 solcellsmisstag du måste undvika. Lär dig att undvika de fem vanligaste misstagen villaägare gör när de skaffar solceller - på bara 35 minuter. Med vår guide har vi har hjälpt hundratals villaägare att skaffa solceller. Vi lär dig genomskåda leverantörernas säljsnack så att du kan hitta de perfekta solcellerna för just dig. Även om du inte kan något om solceller idag…
8 frågor som ger dig rätt leverantör utan strul. Det är en djungel av solcellsföretag i Sverige. Vår leverantörsväljare gör grovjobbet åt dig och sorterar bort alla oseriösa leverantörer. Svara på 8 frågor så hjälper vi dig att hitta en pålitlig leverantör som passar just dig. Så att du snabbare kan välja leverantör och börja producera el.
Jämför solcellsofferter på 30 min (checklista). Vi har tagit fram en checklista som hjälper dig att välja den offert som är bäst för just dig. Checklistan ger dig direkt koll på allt du behöver veta för att kunna jämföra leverantörer och diskutera med säljare utan att känna dig osäker.
Kontrollera att dina solceller går med vinst (kalkylator). Verifiera leverantörens offerter på 5 minuter. Säkerställ att du kommer tjäna pengar på dina solceller. Vi har tagit fram en egen analysmodell (grundad i bl.a. den forskning om solceller som gjorts vid Mälardalens högskola) så att du på några minuter kan beräkna hur mycket du kommer tjäna på dina solceller.
BONUS: Vår Automatiska Vinstmaximerare. När du väl har skaffat solceller behöver du bestämma till vilket bolag du ska sälja den el som du inte själv nyttjar. Vi hjälper dig att välja rätt bolag och elavtal så att du slipper lägga tid på det. Samtidigt som du maximerar vinsten för både miljön och plånboken.
Hemsidan gav mig precis lagom mycket info på ett mycket effektivt och pedagogiskt sätt. Det gjorde att jag kunde ha relevanta diskussioner med leverantörerna utan att riskera att bli överkörd av en säljare.
Jakob B, Furulund
Guiden väckte massor av tankar kring solceller. Vad ska jag se upp med, hur ska jag tänka kring garantier m.m. Det är lättare att ta rätt beslut efter att ha läst den.
Håkan K, Borlänge
Ni kom fram som ett bra kritiskt tänkande perspektiv som jag upplevde kunnigt och seriöst. Så tack för hjälpen att det blev av
Jan O, Växjö
Det var mycket informativ läsning och inte styrt av reklam, enkelt och smidigt.
Peter N, Norrköping
Hade letat en tid och fått en del offerter med mycket spridda kalkyler, fick se en rubrik med "fel du inte ska göra när beställer solceller". Klickade på den och fick mycket info som gjorde mig säkrare på vad jag skulle tänka på. Dessutom var den lite roligt upplagd, som en brevkurs med ny info i flera dagar.
Arne B, Enköping

Jag pratade med Janet för någon månad senare. Hon ville skaffa solceller för att bli mer självförsörjande. Hon ville göra en insats för miljön och förbättra hushållsekonomin.

Men det var svårare än hon hade kunnat tro. ”Jag var inte beredd på att jag skulle behöva lägga ner så mycket tid på att skaffa solceller”.

Det som bromsade henne var att hon kände sig osäker på om hon tog rätt beslut eller ej.

Det är många val som ska göras, mellan olika installatörer, varumärken ... Beslutet underlättas inte heller av att olika installatörer säger emot varandra...

Hennes känsla när hon snubblade över vår hemsida var: ”Yes - äntligen hamnar jag i en nerförsbacke i mitt solcellsletande!”.

Janet jämför införskaffandet av solceller med att renovera ett rum. Det roliga är inte att riva ner tapeter och spackla.

Det roliga är att se rummet växa fram och bestämma vad slutresultatet ska bli.

Självfallet kan du skaffa solceller själv utan vår guide. Men varför ska du lägga tid i onödan när vi har gjort grovjobbet åt dig…

Jag blev förvånad hur bra guiden var. Den var väldigt pedagogisk och jag kände mig väl omhändertagen med mina frågor. Den här människa hade koll på det hela.
Lena M, Tierp
Jag tyckte att den var helt suverän, guiden. Det var guiden som gjorde mitt val, att det föll på leverantören jag valde. Jag fick svar på mina frågor och funderingar.
Peter T, Vimmberby
Går du i solcellstankar??? Gå in på Hitta-Solceller.se. SUPER!!!
Ken S, Nöbbele
Guiden är lättillgänglig. Gustav har verkligen förstått det här ämnet och varit tillgänglig i telefonen och har hjälpt mig på bästa sätt. Hemsidan har hjälpt mig att hitta bra och säkra leverantör.
Stefan N, Vallentuna
Med vänliga hälsningar,
Gustav ”Din Machete i Solcellsdjungeln” Haag
×
Jag blev förvånad hur bra guiden var. Den var väldigt pedagogisk och jag kände mig väl omhändertagen med mina frågor. Den här människa hade koll på det hela.
Lena M, Tierp
Jag tyckte att den var helt suverän, guiden. Det var guiden som gjorde mitt val, att det föll på leverantören jag valde. Jag fick svar på mina frågor och funderingar.
Peter T, Vimmberby