Misstag 3:
”If you pay peanuts, you get monkeys”

Solen värmer ditt ansikte. Du ser dig omkring och blickar ut över det enorma publikhavet. Luften dallrar av spänning och förväntan.

Tusentals människor är samlade och deras skrik ljuder över arenan.

Tyst tackar du Kejsare Tiberius för att gladiatorspelen är tillåtna igen.

Det är år 27 efter Kristus och du har ingen aning om att 20 000 av de romare som sitter på läktaren, tillsammans med dig, kommer att vara döda innan natten är över…

I Fidenae inträffade, år 27 efter Kristus, världens värsta stadiumkatastrof.

Den nybyggda amfiteatern kollapsade och över 20 000 människor avled.

Den efterföljande undersökningen visade att amfiteatern kollapsat eftersom den byggts snabbt av billigt trä istället för av marmor och sten som normalt.

Detta var varken den första eller sista katastrofen som orsakats av en vilja att snåla istället för att betala för kvalitet.

I vår tid räcker det med att gå till Deepwater Horizon-katastrofen som till stor del skedde på grund av den undermåliga cement som använts.

För världen blir det inte en lika stor katastrof om du väljer att enbart gå på pris när du installerar din solcellsanläggning. Dock finns det flera problem som du verkligen vill undvika:

  • Det billigaste systemet har garanterat inte den bästa avkastningen under systemets livslängd. Billiga komponenter går sönder oftare och behöver därmed lagas. Din anläggning kommer alltså generera mindre el under sin livslängd.
  • Generellt gäller att ju billigare produkter desto sämre påverkan på miljön. I Australien, som ligger ett antal år före oss när det kommer till solceller, har paneler från flera lågkvalitativa kinesiska budgetmärken behövt tas ner efter enbart fem år. Både från ett finansiellt- och miljöperspektiv är det horribelt.

Det finns många lyckosökare och nybörjare i branschen. Deras enda sätt att få in kunder är att sänka sina priser.

Materialkostnaden är konstant (det finns inga bolag som både tillverkar och installerar solceller i Sverige) vilket leder till att lycksökarna slarvar med att utbilda sin personal, inte gör korrekta vind- eller snölastberäkningar, inte använder rätt dimensionerade montagesystem m.m.

Tolka inte detta som om jag avråder dig från att pruta. Du bör pruta, men du ska göra det med rätt leverantör som har rätt produkter för dig.

Mindre solcellsinstallatörer, som inte kan handla direkt från fabrik, behöver köpa via en kinesisk grossist eller förmedlare.

Jag har hört mer än en skräckhistoria om containrar med solceller som fastnat i hamnen i Rotterdam. Till slut lyckas förmedlaren sälja solcellerna till en mindre installatör med hjälp av en kraftig rabatt.

Installatören tror att han har gjort en riktigt bra affär. Men hur tror du att de solceller som legat i en fuktig container, som blivit uppvärmd och nedkyld dag efter dag, mår?

Det är solceller som ingen har en aning om hur de hanterats. En seriös aktör skulle aldrig ta i dem med tång.

Dina solceller ska vara hållbara och sitta på taket i 30 år. Välj din leverantör och dina produkter med omsorg.

Det är skillnad på garanti och garanti

Ett viktigt mått på produkternas kvalitet är deras garantier. Kanske tänker du nu: ”Vad bra, då kollar jag bara vilket bolag som har längst garantitid”.

Stopp, det är inte så enkelt. Det finns nämligen flera olika typer av garantier:

Effektgaranti:
Effektgarantin är en försäkran till dig att panelerna kommer generera en viss elproduktion under sin livslängd.

Effektgarantin kan till exempel vara 85 % efter 25 år. Det innebär att panelen ska leverera minst 85 % av sin uppgivna produktion år 25.

Det är inte någon större skillnad på effektgarantier mellan de större tillverkarna.

Produktgaranti:
Effektgaranti täcker enbart effektförlust. Om panelen skulle vara skadad på något sätt inträder istället produktgarantin.

Många aktörer pratar bara om effektgarantin. Trots att det är mycket mer värdefullt med en lång produktgaranti. En normal längd på produktgaranti är mellan 10-12 år. Det finns leverantörer som erbjuder produktgaranti upp till 30 år.

Enkelt uttryckt täcker effektgaranti en eventuell förlust av effekt. Produktgarantin täcker allt annat.

Att jämföra olika garantier kan kännas som ett stort och komplicerat arbete. Jag har förenklat jobbet åt dig…

Längre fram får du få ett dokument av mig som gör att du kan jämföra garantier från 2-3 leverantörer på 20 minuter istället för 5 timmar.

Guiden väckte massor av tankar kring solceller. Vad ska jag se upp med, hur ska jag tänka kring garantier m.m. Det är lättare att ta rätt beslut efter att ha läst den.
Håkan K, Borlänge
Jag blev förvånad hur bra guiden var. Den var väldigt pedagogisk och jag kände mig väl omhändertagen med mina frågor. Den här människa hade koll på det hela.
Lena M, Tierp
Jag tyckte att den var helt suverän, guiden. Det var guiden som gjorde mitt val, att det föll på leverantören jag valde. Jag fick svar på mina frågor och funderingar.
Peter T, Vimmberby

När du anmäler dig till vår guide får du inte bara kunskap om de två sista misstagen. Du kommer även löpande att få mail som hjälper dig att:

  • hitta rätt leverantör för just dig
  • förstå när optimerare är bra och när du ska undvika dem
  • förstå hur du ska utvärdera solcellsofferter
  • maximera avkastningen på dina solceller
  • få ut så mycket som möjligt av de bidrag som finns

Och mycket mer …

Jag ser fram emot att få hjälpa dig

Guiden är lättillgänglig. Gustav har verkligen förstått det här ämnet och varit tillgänglig i telefonen och har hjälpt mig på bästa sätt. Hemsidan har hjälpt mig att hitta bra och säkra leverantör.
Stefan N, Vallentuna
Med vänliga hälsningar,
Gustav ”Din Machete i Solcellsdjungeln” Haag
×