Misstag 2:
”If you pay peanuts, you get monkeys”

Solen värmer ditt ansikte. Du ser dig omkring och blickar ut över det enorma publikhavet. Luften dallrar av spänning och förväntan.

Tusentals människor är samlade och deras skrik ljuder över arenan.

Tyst tackar du Kejsare Tiberius för att gladiatorspelen är tillåtna igen.

Det är år 27 efter Kristus och du har ingen aning om att 20 000 av de romare som sitter på läktaren, tillsammans med dig, kommer att vara döda innan natten är över…

I Fidenae inträffade, år 27 efter Kristus, världens värsta stadiumkatastrof.

Den nybyggda amfiteatern kollapsade och över 20 000 människor avled.

Den efterföljande undersökningen visade att amfiteatern kollapsat eftersom dess bärande delar byggts snabbt av billigt trä istället för av marmor och sten.

Detta var varken den första eller sista katastrofen som orsakats av en vilja att snåla istället för att betala för kvalitet.

I vår tid räcker det med att gå till Deepwater Horizon-katastrofen som till stor del skedde på grund av den undermåliga cement som använts.

För världen blir det inte en lika stor katastrof om du väljer att enbart gå på pris när du installerar din solcellsanläggning. Dock finns det flera problem som du verkligen vill undvika:

  • Det billigaste systemet har garanterat inte den bästa avkastningen under systemets livslängd. Billiga komponenter går sönder oftare och behöver därmed lagas. Din anläggning kommer alltså generera mindre el under sin livslängd.
  • Generellt gäller att ju billigare produkter desto sämre påverkan på miljön. I Australien, som ligger ett antal år före oss när det kommer till solceller, har paneler från flera lågkvalitativa kinesiska budgetmärken behövt tas ner efter enbart fem år. Både från ett finansiellt- och miljöperspektiv är det horribelt.

Det finns många lyckosökare och nybörjare i branschen. Deras enda sätt att få in kunder är att sänka sina priser.

Materialkostnaden är konstant (det finns inga bolag som både tillverkar och installerar solceller i Sverige) vilket leder till att lycksökarna slarvar med att utbilda sin personal, inte gör korrekta vind- eller snölastberäkningar, inte använder rätt dimensionerade montagesystem m.m.

Tolka inte detta som om jag avråder dig från att pruta. Du bör pruta, men du ska göra det med rätt leverantör som har rätt produkter för dig.

Dina solceller ska vara hållbara och sitta på taket i 30 år. Välj din leverantör och dina produkter med omsorg.

Det är skillnad på garanti och garanti

Ett viktigt mått på produkternas kvalitet är deras garantier. Kanske tänker du nu: ”Vad bra, då kollar jag bara vilket bolag som har längst garantitid”.

Stopp, det är inte så enkelt. Det finns nämligen flera olika typer av garantier:

Effektgaranti:
Effektgarantin är en försäkran till dig att panelerna kommer generera en viss elproduktion under sin livslängd.

Effektgarantin kan till exempel vara 85 % efter 25 år. Det innebär att panelen ska leverera minst 85 % av sin uppgivna produktion år 25.

Det är inte någon större skillnad på effektgarantier mellan de större tillverkarna.

Produktgaranti:
Effektgaranti täcker enbart effektförlust. Om panelen skulle vara skadad på något sätt inträder istället produktgarantin.

Många aktörer pratar bara om effektgarantin. Trots att det är mycket mer värdefullt med en lång produktgaranti. En normal längd på produktgaranti är mellan 10-12 år. Det finns leverantörer som erbjuder produktgaranti upp till 30 år.

Enkelt uttryckt täcker effektgaranti en eventuell förlust av effekt. Produktgarantin täcker allt annat.

5 enkla steg till lönsamma solceller för dig som villaägare
De 5 vanligaste misstagen som villaägare gör när de skaffar solceller och hur du undviker dem. Med hjälp av våra råd kan du genomskåda säljarnas säljsnack och välja rätt anläggning för just dig.
Leverantörsväljaren Det är en djungel av solcellsföretag i Sverige. Vår leverantörsväljare gör grovjobbet åt dig och sorterar bort alla oseriösa leverantörer. Du får enbart kontakt med trygga och pålitliga leverantörer som passar just dig. Så att du snabbare kan välja leverantör och börja producera el.
Offertskolan Vi har tagit fram en checklista som bl.a. hjälper dig att se skillnad på en bra och dålig panel. Tre frågorna du alltid ska ställa till en säljare. Checklistan gör att du snabbt får koll och kan diskutera med säljarna utan att känna dig osäker.
Lönsamhetskalkylatorn Vi har tagit fram en egen analysmodell, grundad på bl.a. den forskning om solceller som gjorts på Mälardalens högskola. Du kan själv ändra alla faktorer, göra scenarioanalyser och förstå vad som påverkar din vinst. Gör dina egna beräkningar så att du kan vara trygg med din investering.
BONUS: Elavtalsväljaren När du har skaffat solceller är ditt nuvarande elavtal sällan rätt för dig längre. Vi hjälper dig att välja rätt elavtal så att du slipper lägga tid på det. Samtidigt som du maximerar vinsten för både miljön och plånboken.
Hemsidan gav mig precis lagom mycket info på ett mycket effektivt och pedagogiskt sätt. Det gjorde att jag kunde ha relevanta diskussioner med leverantörerna utan att riskera att bli överkörd av en säljare.
Jakob B, Furulund
Guiden väckte massor av tankar kring solceller. Vad ska jag se upp med, hur ska jag tänka kring garantier m.m. Det är lättare att ta rätt beslut efter att ha läst den.
Håkan K, Borlänge
Ni kom fram som ett bra kritiskt tänkande perspektiv som jag upplevde kunnigt och seriöst. Så tack för hjälpen att det blev av
Jan O, Växjö
Det var mycket informativ läsning och inte styrt av reklam, enkelt och smidigt.
Peter N, Norrköping
Hade letat en tid och fått en del offerter med mycket spridda kalkyler, fick se en rubrik med "fel du inte ska göra när beställer solceller". Klickade på den och fick mycket info som gjorde mig säkrare på vad jag skulle tänka på. Dessutom var den lite roligt upplagd, som en brevkurs med ny info i flera dagar.
Arne B, Enköping

Jag pratade med Janet för någon månad senare. Hon ville skaffa solceller för att bli mer självförsörjande. Hon ville göra en insats för miljön och förbättra hushållsekonomin.

Men det var svårare än hon hade kunnat tro. ”Jag var inte beredd på att jag skulle behöva lägga ner så mycket tid på att skaffa solceller”.

Det som bromsade henne var att hon kände sig osäker på om hon tog rätt beslut eller ej.

Det är många val som ska göras, mellan olika installatörer, varumärken ... Beslutet underlättas inte heller av att olika installatörer säger emot varandra...

Hennes känsla när hon snubblade över vår hemsida var: ”Yes - äntligen hamnar jag i en nerförsbacke i mitt solcellsletande!”.

Janet jämför införskaffandet av solceller med att renovera ett rum. Det roliga är inte att riva ner tapeter och spackla.

Det roliga är att se rummet växa fram och bestämma vad slutresultatet ska bli.

Självfallet kan du skaffa solceller själv utan vår guide. Men varför ska du lägga tid i onödan när vi har gjort grovjobbet åt dig…

Jag blev förvånad hur bra guiden var. Den var väldigt pedagogisk och jag kände mig väl omhändertagen med mina frågor. Den här människa hade koll på det hela.
Lena M, Tierp
Jag tyckte att den var helt suverän, guiden. Det var guiden som gjorde mitt val, att det föll på leverantören jag valde. Jag fick svar på mina frågor och funderingar.
Peter T, Vimmberby
Går du i solcellstankar??? Gå in på Hitta-Solceller.se. SUPER!!!
Ken S, Nöbbele
Guiden är lättillgänglig. Gustav har verkligen förstått det här ämnet och varit tillgänglig i telefonen och har hjälpt mig på bästa sätt. Hemsidan har hjälpt mig att hitta bra och säkra leverantör.
Stefan N, Vallentuna
Med vänliga hälsningar,
Gustav ”Din Machete i Solcellsdjungeln” Haag
×
Jag blev förvånad hur bra guiden var. Den var väldigt pedagogisk och jag kände mig väl omhändertagen med mina frågor. Den här människa hade koll på det hela.
Lena M, Tierp
Jag tyckte att den var helt suverän, guiden. Det var guiden som gjorde mitt val, att det föll på leverantören jag valde. Jag fick svar på mina frågor och funderingar.
Peter T, Vimmberby