Optimerare och solceller

Nils lägger på telefonluren. Han skakar irriterat på huvudet…

För ett år sedan skaffade en av Nils barndomskompisar solceller. Nils tyckte redan då att det lät intressant att producera sin egen el.

Det finns något attraktivt i idén att bli mer självförsörjande. Eller som hans kompis sa då: ”Tänk att göra gratis el av solsken!”

För Nils handlar funderingarna kring solceller inte bara om pengar. Han sopsorterar och väljer cykeln före bilen men känner att han skulle vilja göra mer.

Han anser att innovationstakten måste öka för att vi ska lyckas ställa om till ett mer hållbart samhälle.

Men nu när elpriserna har rusat och Nils har börjat ta kontakt med olika solcellsbolag blir han matt.

Säljaren som han pratade med igår menade att Nils måste ha optimerare. Något annat var inte att tänka på! Men säljaren Nils pratade med idag menade tvärtom att optimerare var något Nils verkligen borde undvika…

Om du själv har haft kontakt med någon ”solcellsexpert” har du säkert märkt att de har starka åsikter om du ska ha optimerare eller inte.

Det beror på att de företag som installerar solceller antingen installerar anläggningar med optimerare eller utan optimerare. Även bland de bolag som erbjuder bägge alternativen är ofta fördelningen 90% för det ena alternativet och 10% för det andra.

Det här gör att det är av största vikt för dem att övertyga dig om att deras synsätt är det rätta – annars riskerar de att förlora affären.

Men som så mycket annat i livet är optimerare inte en fråga om svart eller vit, utan det handlar om en gråskala.

Från början var optimerare till för att öka effekten vid delvis skuggning av din solcellsanläggning. I takt med att allt fler paneler som säljs är ”half-cut” och/eller har ”bypassdioder” har värdet av effektökning vid skuggning sjunkit.

”Half-cut” innebär (väldigt) förenklat att solcellerna delas på två. Om panelen normalt hade 72 solceller, har en ”half-cut” 144 stycken halva solceller. Fördelen med detta är att du kan halvera strömmen men bibehålla spänningen. Detta ökar både panelens effekt och gör den mindre skuggkänslig.

De enskilda solcellerna i en solpanel genererar väldigt lite spänning. Man kopplar därför samman dem i en slinga för att öka spänningen. Eftersom de är sammankopplade i en slinga räcker det med att en solcell skuggas för att sänka spänningen och produktionen i hela panelen. En normal solpanel har tre bypassdioder. Det innebär förenklat att varje panel delas in i tre områden. Även om ett område är skuggat kan resten av panelen (och hela anläggningen) producera för fullt.

Så, vad är fördelarna med optimerare?

  1. Optimerare möjliggör för dig att sätta paneler på flera olika riktningar/tak. Om du har paneler åt två håll kan du oftast klara dig med den inbyggda strängoptimeringen i din växelriktare. Om du i stället har paneler åt tre olika håll behöver du optimerare.
  2. Automatisk detektering av ljusbågar. Ljusbågar (vilka ofta är heta) kan uppstå när plus- och minuskablar som skadats av t.ex. råttor eller blivit felaktigt installerade kommer för nära varandra.
  3. Du får produktionsdata på varje enskild moduls produktion. Detta möjliggör bättre felsökning om någon modul går sönder. (Det kan även vara ett roligt tidsfördriv för dem som uppskattar data).
  4. Optimerare gör att solcellspanelen endast levererar 1V tills dess att växelriktaren startar. Det gör det enklare att jobba med solcellsanläggningen. Utan optimerare levererar solcellerna i stället fullt till växelriktaren som stoppar elen.

Vad är då nackdelarna med optimerare?

  1. En ökad kostnad. Jag har sett uppskattningar på att optimerare ökar kostnaden för anläggningen med mellan 5 och 10%.
  2. En ytterligare felkälla. Optimeraren ska utstå väder och vind under anläggnings hela livslängd. Optimerare har oftast 25 års produktgaranti. Tänk på att verifiera att garantin också täcker arbetskostnaden och inte bara materialkostnaden. Arbetskostnaden är ofta högre än kostnaden för själva optimeraren.
  3. Det finns rapporter om att optimerare under vissa förhållanden har orsakat störningar i radiotrafik och mobilnät. Problematiken är fortfarande relativ ny och bl.a. Elsäkerhetsverket arbetar för fullt med att kartlägga vad det som händer för att komma fram till en ny standard som ska förhindra problem.

Optimerare eller inte är bara ett av flera beslut du behöver ta när du skaffar solceller.

Jag heter Gustav Haag och har hjälpt hundratals villaägare, lantbrukare och företagare att installera solceller det senaste året.

Jag har stött på många personer som har samma upplevelser som Nils. Säljare som säger emot varandra, tvärsäkra ”experter” vars kommentarer inte håller för granskning och i bakgrunden ett klimat som lider och elräkningar som skenar.

Det jag vill berätta för dig nu är att det varken behöver vara svårt eller ta lång tid att installera solceller – så länge du undviker fem kritiska misstag. Misstag som jag kan guida dig förbi.

Med vänliga hälsningar,
Gustav ”Din Machete i Solcellsdjungeln”
×